Bar, 21. decembar 2022.

Čaj od latica ruža kao suvenir

„Jedinstveni proizvodi za Crnu Goru - vino od ruža i čaj od sušenih latica ruža su naši novi proizvodi koji su kroz projekat i brendirani tako da se ubrzo mogu naći na tržištu“, naglašava Jelena Pejanović.

Mlada preduzetnica Jelena Pejanović, vlasnica firme „Ukus i tradicija Pejanović“, bavi se proizvodnjom domaćih sirupa, vina, džemova i čajeva, gotovo deceniju. Njena ideja da svoje proizvode u malim pakovanjima ponudi kao gastrosuvenire turistima dobila je podršku Kraljevine Norveške preko projekta “Norveška za vas - Crna Gora”. 

“Dobili smo podršku marketing konsultanta za unaprijeđenje plasmana, odnosno osvajanje novih tržišta, što je posebno važno s obzirom na to da je u pitanju start-up preduzeće. Poboljšan je i digitalni marketing jer su sada stranice preduzeća na društvenim mrežama mnogo vidljivije i preglednije za ljude koji žele da pronađu ovakve proizvode”, objašnjava Jelena Pejanović. 

Njeno preduzeće dobilo je i podršku tehnologa za recepturu novih proizvoda. „Jedinstveni proizvodi za Crnu Goru - vino od ruža i čaj od sušenih latica ruža su naši novi proizvodi koji su kroz projekat i brendirani tako da se ubrzo mogu naći na tržištu“, naglašava Pejanović.

„Podrškom Kraljevine Norveške naša mala firma je dobila vjetar u leđa. Za nas, kao početnike u biznisu, mnogo znači pomoć u osvajanju novih tržišta, prilagođavanje novim trendovima, kao i širenje palete proizvoda, odnosno stvaranje novih gastrosuvenira za turiste koji posjećuju našu zemlju. Naš gastrosuvenir se sada nalazi u suvenirnicama u Kotoru i Podgorici, kao i u Duty free Montenegro - na aerodromima u Tivtu i Golubovcima, gdje turisti mogu naš gastrosuvenir da kupe i ponesu sa sobom kao uspomenu iz naše zemlje”, ističe Pejanović.

Preduzeće DOO „Ukus i tradicija Pejanović“ je krajnji korisnik projekta “SUPPORT4SME”, koji je sproveo Biznis start centar Bar u saradnji sa Opštinom Bar, a finansirala Kraljevina Norveška preko projekta “Norveška za vas – Crna Gora“.