Kolašin, 27. februar 2023.

Objedinjena turistička ponuda Kolašina uz podršku Norveške

Platforma i aplikacija, pored oglašavanja ponude, omogućavaju rezervaciju smještaja, rentiranje skija, bicikala, ATV vozila, džipova, kupovinu ulaznica za događaje i direktnu komunikaciju sa biznisima i organizatorima događaja.

Više od 100 korisnika sa oko 75 biznisa objedinilo je turističku ponudu Opštine Kolašin, u okviru digitalne platforme www.lokalno.me, koja je izrađena uz podršku Kraljevine Norveške kroz projekat “Norveška za vas - Crna Gora”. Ovaj novi digitalni servis namijenjen turistima i turističkim poslenicima, razvijen je kroz projekat „Digitalisation 1.0 – Full Digitalisation of Tourist Offer“ koji je NVO Klasterska Inicijativa sprovela u partnerstvu sa Opštinom Kolašin i lokalnom Turističkom organizacijom. 

“Među registrovanim biznisima su dva hotela srednje veličine, 10 apartmana, tri turističke agencije, jedan chalet, jedan pansion kao i veliki broj organizatora različitih manifestacija, izdavaoca bicikala i skija, i drugi. Pored toga, veliko nam je zadovoljstvo što je platforma, kao novi način promocije i prodaje, privukla i preko deset poljoprivrednih proizvođača sa teritorije Opštine Kolašin. Na osnovu postojećih podataka procjenjujemo da je za manje od šest mjeseci aktivnog rada platforme objedinjeno preko 30% turističke ponude grada i da aplikacija u sezoni registruje između 500 i 750 jedinstvenih posjeta sajtu i aplikaciji”, kaže Balša Cvetković iz NVO Klasterska inicijativa. 

U okviru projekta izrađeni su vebsajt, kao i Android i iOS aplikacije za smart telefone, da bi korisnici dobili prilagođeno okruženje za korišćenje. Platforma i aplikacija pored oglašavanja ponude omogućavaju rezervaciju smještaja, rentiranje skija, bicikala, ATV vozila, džipova, kupovinu ulaznica za događaje i direktnu komunikaciju sa biznisima i organizatorima događaja.

Sve ove usluge su moguće bez provizije što štedi vrijeme i novac ponuđačima turističkih uluga i njihovim kupcima i klijentima. Pored objedinjavanja turističke ponude, kao opšteg cilja, aktivnosti u okviru projekta su doprinijele porastu prihoda korisnika aplikacije za 5% kao i smamjenju korišćenja štampanog materijala u objektima za čitavih 53.4%. 

Ovaj projekat jedan je od pet kojima je odobrena podrška od ukupno 193.000 eura, kroz javni poziv za podršku malim biznisima koji je sproveo projekat “Norveška za vas - Crna Gora”. Njihove aktivnosti usmjerene su na povećanje konkurentnosti najmanje 70 malih biznisa u Crnoj Gori kroz njihovu transformaciju.