Podgorica, 10. jun 2019.

1,4 miliona eura od Kraljevine Norveške za razvoj opština kroz projekat „Norveška za vas – Crna Gora“

Projekat „Norveška za vas – Crna Gora“, koji Kraljevina Norveška finansira sa 1,4 miliona eura za razvoj opština u Crnoj Gori, a sprovodi Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge UNOPS, predstavljen je danas u Podgorici. Do kraja 2020. godine, aktivnosti projekta biće usmjerene ka ujednačenom socio-ekonomskom razvoju Crne Gore, kroz povećanje mogućnosti za zapošljavanje, podršku socijalnoj koheziji i unapređenje lokalne infrastrukture u 16 manje razvijenih opština.

„Zaposlenost direktno utiče na kvalitet života stanovništva, a ministarstvo rada i socijalnog staranja spremno je da pruži podršku ovakvim inicijativama koje u krajnjem vode ka stimulisanju generisanja zaposlenosti poboljšanjem biznis okruženja. Projekat „Norveška za vas” ima dodatnu vrijednost s obzirom da će se sprovoditi kroz sveobuhvatnu saradnju različitih institucija na državnom i lokalnom nivou. Zahvalni smo Kraljevini Norveškoj i njenoj ambasadi zbog inicijative koja je usmjerena ka poboljšanju uslova života građana Crne Gore“, rekao je ministar rada i socijalnog staranja Kemal Purišić.

Projekat „Norveška za vas – Crna Gora“ usklađen je sa relevantnim nacionalnim strategijama Crne Gore u oblasti zapošljavanja i ujednačenog regionalnog razvoja.

„Ministarstvo ekonomije sprovodi niz mera i programa za jačanje konkurentnosti, a tokom pripreme projekta „Norveška za vas“ shvatili smo da imamo iste ciljeve. Bićemo ozbiljan partner i verujem da će projekat biti uspješan, a da će stanovnici ovih opština osjetiti njegove rezultate“, rekao je generalni direktor Direktorata za razvoj Ministarstva ekonomije Crne Gore Miloš Čelanović.

Projektne aktivnosti usmjerene su ka opštinama sa niskim indeksom razvijenosti - Andrijevica, Berane, Bijelo Polje, Cetinje, Danilovgrad, Gusinje, Kolašin, Mojkovac, Nikšić, Petnjica, Plav, Pljevlja, Rožaje, Šavnik, Ulcinj i Žabljak.

„Pojedini dijelovi zemlje razvijaju se brže od drugih, a oko novi poslovi stvaraju se oko većih centara. Zato ćemo kroz projekat „Norveška za vas – Crna Gora“ doprineti zapošljavanju u manje razvijenim opštinama, tako da stanovnici ovih dijelova zemlje mogu da ostvare ekonomsku nezavinost. Zapošljavanje omogućava ljudima da mogu da se staraju o sebi. Ali to donosi korist ne samo onima koji dobiju posao, već i njihovim porodicama i cijeloj zajedini u kojoj žive. Imamo dobre partnere sa kojima sprovodimo projekat i verujem da pružamo podršku onima kojima je najpotrebnija“, izjavio je ambasador Kraljevine Norveške njegova ekselencija Arne Sanes Bjornstad.

Projekat „Norveška za vas“ usklađen je sa relevantnim nacionalnim strategijama Crne Gore u oblasti zapošljavanja i ujednačenog regionalnog razvoja, kao i Ciljevima održivog razvoja Ujedinjenih nacija koje agencije Ujedinjenih nacija podržavaju u kontinuitetu.

„Veoma mi je drago što da UNOPS započinje projekat „Norveška za vas“ i time podržava misiju Ujedinjenih nacija u Crnoj Gori – ispunjenje ciljeva Agende održivog razvoja 2030. Projekat će pružiti podršku nerazvijenim opštinama i time smanjiti regionalne razlike u Crnoj Gori zahvaljujući podršci Norveške“, rekla je rezidentna koordinatorka UN u Crnoj Gori Fiona Mekluni.

„Ovaj projekat doprinjeće ujednačenom socio-ekonomskom razvoju, šro je upravo misija UNOPS-a: da pruža podršku ljudima da poboljšaju uslove života, a državama da dostignu održivi razvoj. Kraljevina Norveška, sa kojom imamo regionalnu saradnju, podržala je UNOPS u realizaciji ovog projekta i odvojila sredstva za unapređenje zapošljavanja kao prioriteta“, kazala je šefica kancelarije UNOPS-a Mikela Telatin.