Plav-Petnjica, 2. februar 2021.

Bolji plasman lokalnih proizvoda u Plavu i Petnjici uz podršku Norveške

Dvije opštine sprovode projekta unaprijeđenja infrastrukture za razvoj malog biznisa kroz nabavku i postavljanje prodajnih objekata, za šta je ukupno izdvojeno oko 63.000 dolara

Mali lokalni proizvođači u opštinama Plav i Petnjica dobiće šansu za bolji plasman svojih proizvoda uz podršku Kraljevine Norveške preko projekta “Norveška za vas - Crna Gora”. Ove dvije opštine sprovode projekta unaprijeđenja infrastrukture za razvoj malog biznisa kroz nabavku i postavljanje prodajnih objekata, za šta je ukupno izdvojeno oko 63.000 dolara. 

“Uz podršku Kraljevine Norveške, izgrađeni drveni objekti daju dodatni prostor za afirmaciju malih domaćih proizvođača, koji predstavljaju posebnost plavske sredine. Ova infrastruktura stvara i mogućnost organizovanja prazničnih bazara i sličnih manifestacija po uzoru na druge razvijenije opštine," rekao je predsjednik opštine Plav Nihad Canović. 

Projekat „Unaprijeđenje infrastrukture za razvoj malog biznisa“ finansirala je Kraljevina Norveška u sklopu projekta  „Norveška za vas – Crna Gora“ sa 54.650 dolara, dok su opštine Plav i Petnjica učestvovale sa 8.247 dolara. 

“Petnjica i Plav vođeni zajedničkim interesima u međuopštinskoj saradnji primjer su dobre prakse uz preporuku da se i u budućem periodu na ovakav i sličan način implementiraju projekati, a dugujemo zahvalnost građanima Norveške, Vladi Norveške i ambasadi na podršci ovom projektu. Imamo priliku da kroz benefite ovog projekta približimo i učvrstimo saradnju sa lokalnim udruženjima, individualnim poljoprivrednim proizvođačima i ostalim subjektima za razvoj malog biznisa”, rekao je predsjednik opštine Petnjica Samir Agović.

Kroz projekat “Norveška za vas - Crna Gora”, Kraljevina Norveška izdvojila je 250.000 dolara za podršku socijalnoj inkluziji kroz razvoj infrastrukture za unaprijeđenje uslova života u manje razvijenim opštinama Crne Gore.

“Projekat koji u partnerstvu sprovode opštine Plav i Petnjica, unaprijediće mogućnosti lokalnih proizvođača da prodaju svoje proizvode i tako ostvare zaradu, ali i da afirmiše lokalne proizvođače da zajedniči nastupaju na tržištu”, rekao je menadžer projekta “Norveška za vas - Crna Gora” Armen Čekić.

Projekat Norveška za vas – Crna Gora ima za cilj da doprinese ujednačavanju socio-ekonomskog razvoja, kao i unaprijeđenju lokalne infrastrukture u manje razvijenim opštinama Crne Gore, a aktivnosti na terenu sprovodi UNOPS.