Bar, 29. mart 2023.

Digitalizacija za efikasniju poljoprivrednu proizvodnju

U okviru podrške Kraljevine Norveške, firma „Biotrend“ je dobila softver za matično knjigovodstvo na farmi, koji omogućava evidenciju o svakoj životinji i time daje mogućnost sopstvene proizvodnje priplodnih grla.

Poljoprivredni proizvođač Vladimir Dabanović iz Bara počeo je da se bavi stočarstvom 2010. godine, da bi nekoliko godina kasnije zbog povećanja obima posla, osnovao privredno društvo “Biotrend”. Njegova farma svinja, zahvaljujući podršci Kraljevine Norveške preko projekta “Norveška za vas - Crna Gora”, sada ima potencijal da postane prvi registrovani centar za proizvodnju priplodnih grla u zemlji.

U okviru podrške, firma „Biotrend“ je dobila softver za matično knjigovodstvo na farmi, koji omogućava evidenciju o svakoj životinji i time daje mogućnost sopstvene proizvodnje priplodnih grla. S obzirom na to da u Crnoj Gori ne postoji nijedan registrovani centar za proizvodnju priplodnih grla, „Biotrend“ bi mogao proizvoditi nazimice za remont svog i drugih krda.

„Svjestan sam činjenice da je digitalizacija postala značajna u svakom biznisu, pa je tako i u stočarstvu našla primjenu, u svrhu optimizacije proizvodnje, uštede resursa i postizanja bolje efikasnosti”, objašnjava Dabanović.

Podrška Norveške bila je usmjerena na uvođenje digitalizacije u poljoprivredu, za unapređenje kapaciteta farme i smanjenje slabosti u poslovanju, sa ciljem podrške ekonomskom rastu firme „Biotrend“. 

“Sada se otvara mogućnost za formiranje prvog repro centra u Crnoj Gori, što će obuhvatiti nabavku u čistoj rasi priplodnih grla, omogućiti još bolje rezultate u samoj proizvodnji i dovesti do najsavremenijih standarda i najbolje iskorišćenosti tehničkih predispozicija životinja”, kaže Dabanović.

Osim izrade softvera za matično knjigovodstvo, “Biotrend” je dobio i sredstva za nabavku kompjutera u svrhu korišćenja softvera i podršku mentora za digitalni marketing za reklamiranje na društvenim mrežama i platformama koje podržavaju poljoprivredne proizvođače. 

Preduzeće „Biotrend“ je krajnji korisnik projekta “SUPPORT4SME”, koji je sproveo Biznis start centar Bar u saradnji sa Opštinom Bar, a finansirala Kraljevina Norveška preko projekta “Norveška za vas – Crna Gora“.