Gusinje, 21. oktobar 2020.

Efikasnija prerada mlijeka, voća i povrća u Gusinju uz podršku Norveške

Projekat obezbjedio laktofrize, duplikatore, linije za preradu voća i povrća, ambalaže i ostalu neophodnu opremu, što će značajno poboljšati poslovanje prerađivača.

Poljoprivrednici iz Gusinja dobili su vrijednu opremu za preradu mlijeka, voća i povrća zahvaljujući podršci Kraljevine Norveške u okviru projekta “Norveška za vas – Crna Gora”. Opština Gusinje i Regionalna razvojna agencija za Bjelasicu, Komove i Prokletije sprovode projekat “Prerada dodaje vrijednost”, podržan u okviru javnog poziva “Norveška za vas - Crna Gora” za podršku poslovanju, sa ciljem da se unaprede kapaciteti prerađivača mlijeka, voća i povrća.

“Kroz projekat smo nabavili laktofrize, duplikatore, linije za preradu voća i povrća, ambalaže i ostalu neophodnu opremu, što će značajno poboljšati poslovanje prerađivača. Potrebe kupaca se mijenjaju i sve su zahtjevnije, a to znači i sve veća potražnja za zdravom hranom”, rekao je menadžer projekta “Norveška za vas - Crna Gora” Armen Čekić.

Kraljevina Norveška finansira ovaj projekat sa 43.910 dolara, dok opština Gusinje obezbjeđuje neophodnu logističku pomoć i upravljanje ovim projektom.

“Opština Gusinje opredijelila je poljoprivredu kao jednu od bitnih strateških razvojnih grana, pa tako opština i njen tim su orjentisani za dobijanje sve veće podrške za ovu privrednu granu od različitih donatora, kao što je i Kraljevina Norveška”, istakla je predsjednica opštine Anela Čekić.