Nikšić, 25. novembar 2022.

Norveška podržala zanate u Crnoj Gori kroz razvoj inovacija

Mali biznisi koji se bave zanatstvom na posredan ili neposredan način imali su priliku da predstave svoje proizvode, koji su nastali kao rezultat korišćenja savremenih 3D i CNC tehnologija proizvodnje.

Info dan o programima podrške Ministarstva nauke i tehnološkog razvoja Crne Gore i CRAFTINNO Sajam zanatstva, kao završni događaji projekta „Inovativne održive tehnologije za ekonomsko unapređenje zanatstva – CRAFTINNO“ održani su danas u Nikšiću. Projekat od marta ove godine sprovodi IPC Tehnopolis u partnerstvu sa Opštinom Nikšić, uz podršku Kraljevine Norveške preko projekta „Norveška za vas – Crna Gora“, koji sprovodi Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge UNOPS.

„CRAFTINNO Sajam zanatstva zaokružuje jedan koristan projekat, u kojem su svi učesnici, kroz saradnju i uzajamno učenje, stekli nove vrijednosti, bilo da su to teorijska znanja, ovladavanje praktičnim vještinama, pristup novim izvorima finansiranja i drugim vrstama podrške, razvoj preduzetničkog duha, ili, na strani partnera u pružanju podrške – jačanje i usavršavanje sopstvenih kapaciteta za podršku preduzetništvu i inovacijama”, rekla je ministarka nauke i tehnološkog razvoja Crne Gore, Biljane Šćepanović.

Na CRAFTINNO Sajmu zanatstva priliku da predstave svoje proizvode, koji su nastali kao rezultat korišćenja savremenih 3D i CNC tehnologija proizvodnje, su imali mali biznisi koji se bave zanatstvom na posredan ili neposredan način. Tokom devet mjeseci sprovođenja projekta CRAFTINNO, preduzetnici i preduzetnice dobili su znanja i vještine za unapređenje proizvodnih procesa, kroz obuke u oblasti 3D modelovanj, štampe, CNC programiranja i obrade mekših i tvrđih materijala. 

Predsjednik Opštine Marko Kovačević je istakao da lokalna samouprava realizuje niz projekata koji imaju za cilj podsticaj razvoju preduzetništva na lokalnom nivou.

„Projekat CRAFTINNO se odnosi na podršku zanatstvu i primarno je fokusiran na deset firmi koje se nalaze u različitim fazama razvoja. Cilj nam je bio da kroz logističku i stručnu podršku omogućimo našim sugrađanima adekvatan razvoj njihovog biznisa i stvorimo prostor za podršku preduzetništvu”, izjavio je Kovačević.

Kako bi osigurala primjenu stečenih znanja i vještina učesnika i učesnica projekta, Opština Nikšić je kao partner na projektu organizovala tri Info dana o programime podrške koje sprovode sa Ministarstvom ekonomskog razvoja i turizma Crne Gore i Ministarstvom nauke i tehnološkog razvoja Crne Gore.

Menadžer projekta "Norveška za Vas - Crna Gora" Armen Čekić istakao je da Kraljevina Norveška kroz ovaj projekat već treću godinu zaredom podržava razvoj malih biznisa u Nikšiću, naročito na transformaciji njihovog poslovanja kroz uvođenju inovacija u procesu proizvodnje.

„Drago mi je da Crna Gora  uviđa da su tehnologija i njeno praćenje vrlo bitni za rast ekonomije. Nadam se da će u narednom periodu biti sve više spojeva između naučnog i privrednog sektora i da ćemo imati sve više tih fuzija koje će kao proizvod imati konkretne rezultate, proizvode i tehnologije sa kojima će Crna Gora biti konkurentna“, rekao je Čekić.

Izvršni direktor IPC Tehnopolis, Đorđije Malović je naglasio posvećenost korisnika projekta, te istakao da raduje otvorenost polaznika obuka, njihova spremnost na prihvatanje pozitivnih promjena i primjenu inovacija kao sastavnog dijela tih promjena.

Menadžerka projekta CRAFTINNO, Miljana Peković rekla je da se Sajmom zanatstva podstiče razvoj preduzetništva kroz inovacije.

“Ovaj projekat nam je pružio priliku da to i uradimo kroz primjenu 3D i CNC tehnologija na konkretnim proizvodima i proizvodnim procesima malih biznisa koji se bave zanatstvom. To možda djeluje kao jedan zahtijevan proces, ali vjerujte da je daleko zahtjevniji nego što izgleda“, rekla je Petković.