Podgorica, 21. septembar 2021.

Norveška podržava razvoj malih preduzeća i inovacije u Crnoj Gori sa milion eura

Kraljevna Norveška izdvojiće milion eura u naredne dvije godine za razvoj malih preduzeća i unapređenje ekosistema inovacija u Crnoj Gori, kroz drugu fazu projekta “Norveška za vas - Crna Gora”.

Kroz novu fazu projekta koja će trajati do septembra 2023. godine, Kraljevina Norveška podržaće Vladu Crne Gore u ubrzanju, transformaciji i diversifikaciji ekonomije. Ciljevi projekta „Norveška za vas - Crna Gora” su unapređenje efikasnosti i efektivnosti podrške za razvoj i transformaciju sektora mikro, malih i srednjih preduzeća, kao i unapređenje inovacionog ekosistema i jačanje institucija zaduženih za razvoj inovacija u Crnoj Gori, u skladu sa novim zakonskim i strateškim okvirom i najboljim evropskim praksama.

„Posebno mi je zadovoljstvo što smo u ovoj fazi projekta zajednički prepoznali podršku maloj privredi i inovacijama, kao ključnih generatora razvoja crnogorske privrede. S obzirom na brojne reformske aktivnosti koje je Vlada Crne Gore preduzela u proteklom periodu u ovim oblastima, ohrabruje podrška koju nam norveška Vlada pruža, a UNOPS i UNDP implementiraju, i koja predstavlja dodatnu vrijednost našim naporima da kreiramo povoljan ambijent za ekonomski razvoj baziran na znanju i malom biznisu”, rekao je ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović.

Projekat će, kroz sedam rezultata, podržati Vladu Crne Gore u osmišljavanju, implementaciji i praćenju programa državne podrške za mikro, mala i srednja preduzeća i raditi sa lokalnim samoupravama na unapređenju poslovnog okruženja i poboljšanju saradnje sa centralnim vlastima i jačanju međuopštinske saradnje.

„Nastavak naše podrške baziraćemo na iskustvima iz prve faze projekta, a nadam se da će Ministarstvo ekonomskog razvoja biti integralni deo nastavka ovog programa, čije će najbolje prakse uvrstiti u svoj rad. A nastavak projekta “Norveška za vas - Crna Gora” predstavlja opipljiv dokaz da je Norveška posvećena u pružanju podrške Crnoj Gori da unapredi ekonomski i socijalni razvoj, poboljša dobro upravljanje i doprinese regionalnoj stabilnosti”, rekao je ambasador Kraljevine Norveške Nj.E. Jorn Eugen Jelsta.

U domenu inovacija, projekat će podržati osnaživanje novoosnovanog Sekretarijata Savjeta za inovacije i pametnu specijalizaciju, kao i jačanje institucionalnog okvira Fonda za inovacije i njegovih kapaciteta. Osim toga, podrška Kraljevine Norveške biće usmjerena i na podršku novoosnovanom Naučno-tehnološkom parku Crne Gore i unapređenju kvaliteta usluga njegovim korisnicima, osnivanju Nacionalne kancelarije za tehnološki transfer i unapređenju monitoringa i kontrole sprovođenja inovacionih politika kroz primjenu digitalnih alata.

„Drago mi je što Kraljevina Norveška nastavlja da podržava Vladu Crne Gore kroz drugu fazu projeka, koja će doprinijeti razvoju zemlje i ispunjenju Agende 2030. Nastavak projekta sprovešće UNOPS u saradnji sa UNDP, što smatram priznanjem zajedničkog rada različitih agencija UN u Crnoj Gori, Vlade i ambasade Norveške”, rekao je stalni koordinator Ujedinjenih nacija u Crnoj Gori Peter Lundberg.

Kroz prvu fazu koju je UNOPS realizovao od decembra 2018. do maja 2021. godine, projekat je sproveo četiri javna poziva za podršku malim preduzećima i razvoju poslovanja, sprovođenje stručnih obuka i razvoj lokalne infrastrukture, a odabrano je više od 40 projekata za dodjelu bespovratnih sredstava. Na taj način, 160 malih preduzeća dobilo je neohodnu opremu i usluge, kojima su unapredili svoje poslovanje i otvorili 39 novih radnih mjesta, a više od 70 odsto njih je uvećao prihode. Stručne obuke uspješno je završilo 68 nezaposlenih osoba, od kojih je 41 dobila zaposlenje, dok su ostali pobošljali vještine potrebne za pronalaženje posla.

„Ponosni smo na dosadašnje rezultate projekta u povećanju pristupa zapošljavanju i poboljšanju lokalne infrastrukture, a tokom druge faze nastavićemo da ojačavamo ekonomski sektor i doprinosimo inovacijama. UNOPS će ostati u potpunosti posvećen zajedničkoj saradnji sa Ministarstvom ekonomskog razvoja i Kraljevinom Norveškom, lokalnim samoupravama i ostalim nacionalnim partnerima, kao i pružanju stručne podrške u oblastima projektnog menadžmenta, infrastrukture i javnih nabavki”, rekla je direktorka višedržavne kancelarije UNOPS Mikela Telatin.

Projekat „Norveška za vas – Crna Gora“ usklađen je sa relevantnim nacionalnim strategijama Crne Gore u oblasti zapošljavanja i ujednačenog regionalnog razvoja, kao i Ciljevima održivog razvoja Ujedinjenih nacija koje agencije Ujedinjenih nacija podržavaju u kontinuitetu. Drugu fazu projekta sprovešće UNOPS u partnerstvu sa UNDP, kojem je povjeren rad na unapređenju ekosistema inovacija u zemlji.

„Država je prepoznala značaj inovacija, istraživanja i razvoja, postepeno povećavajući izdvajanja iz budžeta za ove oblasti. UNDP želi da podrži inovativnu zajednicu, promovišući preduslove za uspjeh - viziju i korišćenje inovacija za dobrobit ljudi, stvaranje inovacione kulture u kojoj će pojedinci imati bezbjedno okruženje za učenje iz grešaka, uz neizostavan zajednički rad na jačanju sistema kao cjeline”, rekla je stalna predstavnica UNDP u Crnoj Gori Daniela Gasparikova.