Podgorica, 30. maj 2023.

Strateška podrška malim biznisima u Crnoj Gori

Kraljevina Norveška kontinuirano pruža podršku razvoju sektora MMSP kroz različite oblasti, te je od 2019. godine do danas, 280 malih biznisa unaprijedilo konkurentnost, 80 novih radnih mjesta je otvoreno, a 200 osoba steklo nova znanja i vještine

Nacionalna konferencija o razvoju mikro, malih i srednjih preduzeća (MMSP) u Crnoj Gori, tokom koje je predstavljen nacrt Strategije razvoja MMSP 2023-2026. i značaj podrške Kraljevine Norveške ovom sektoru, održana je u Podgorici u okviru projekta “Norveška za vas - Crna Gora”. 

Mikro, mala i srednja preduzeća glavni su oslonac privrede Crne Gore, i zato je potrebno dodatno ojačati podršku na svim nivoima, zaključak je Nacionalne konferencije. 

“Nakon izuzetnog rasta crnogorske ekonomije, zemlja je doživela oštru recesiju 2020. godine kao posljedicu pandemije COVID-19. Privreda je zabilježila snažan oporavak u 2021. godini, i nastavila da raste stabilnim tempom u prvoj polovini 2022. Ali, posljedice energetske krize i porast globalnih cijena roba doveli su do značajne inflacije u Crnoj Gori. Eksterni uticaji odrazili su se i na sektor MMSP u Crnoj Gori, pa su specifični programi Vlade Crne Gore bili snažno usmjereni na održavanje likvidnosti i zaposlenosti u ovim preduzećima. Zahvalni smo na podršci koju su nam pružili Norveška i UNOPS u realizaciji strateški važnih aktivnosti i vjerujem u dugoročnu saradnju u narednom periodu”, rekla je generalna direktorica Direktorata za unapređenje konkurentnosti Ministarstva ekonomskog razvoja i turizma, Olivera Vukajlović. 

Kraljevina Norveška kontinuirano pruža podršku razvoju sektora MMSP kroz različite oblasti, te je od 2019. godine do danas, u okviru projekta “Norveška za vas - Crna Gora”, 280 malih biznisa unaprijedilo konkurentnost, 80 novih radnih mjesta je otvoreno, a 200 osoba steklo nova znanja i vještine.

“U okviru projekta, Ministarstvu ekonomskog razvoja i turizma pružena je ekspertska podrška za izradu Strategije razvoja MMSP za period od 2023. do 2026. Takođe, projekat je podržao uspostavljanje četiri Biznis info centra, u okviru četiri lokalnse samouprave, kao i 110 malih preduzeća, u drugoj fazi projekta kroz jačanje ekosistema različitih organizacija koje se bave podrškom malom biznisu u Crnoj Gori”, rekao je menadžer projekta “Norveška za vas - Crna Gora” Armen Čekić.

Na konferenciji održana je i panel diskusija o podršci razvoju MMSP ka zelenoj, cirkularnoj i digitalnoj transformaciji, uključujući žensko preduzetništvo i inovacije, u kojoj su učestvovali Bojana Femić Radosavović, izvršna direktorica Fonda za inovacije, Zvezdana Oluić, savjetnica za žensko preduzetništvo i menadžment Unije poslodavaca Crne Gore, Aleksandar Janičić, kosultant u oblasti digitalne transformacije malih preduzeća i Jelena Krivčević, izvršna direktorica Regionalne razvojne agencije Bjelasica, Komovi i Prokletije.