Bijelo Polje, Gusinje, Plav, 20. maj 2021.

Veće zapošljavanje i razvoj infrastrukture na sjeveru Crne Gore uz podršku Norveške

Prvi sekretar ambasade Kraljevine Norveške Stefan Sandstad Almehagen posjetio je danas Bijelo Polje, Gusinje i Plav, te se upoznao sa projektima koji su unaprijedili socio-ekonomski razvoj na sjeveru Crne Gore kroz projekat “Norveška za vas - Crna Gora”.

Prvi sekretar ambasade Kraljevine Norveške Stefan Sandstad Almehagen posjetio je danas Bijelo Polje, Gusinje i Plav, te se upoznao sa projektima koji su unaprijedili socio-ekonomski razvoj na sjeveru Crne Gore kroz projekat “Norveška za vas - Crna Gora”.

Uz podršku Kraljevine Norveške kroz sedam različitih projekata vrijednih oko 100.000 eura, 27 nezaposlenih osoba u Bijelom Polju dobilo je posao kroz pohađanje stručnih obuka i podršku razvoju poslovanja pet malih biznisa, dok je Zaštitna radionica u kojoj rade osobe sa invaliditetom dobila mašine čime je obezbjeđeno zaposlenje za tri osobe sa invaliditetom. 

“Zahvalni smo na podršci Kraljevine Norveške naročito za male biznise u Bijelom Polju. To stvara potencijal za zapošljavanje, tako da stanovništvo ne odlazi u Podgoricu ili zemlje Evropske unije u potrazi za poslom”, rekao je predsjednik opštine Bijelo Polje Petar Smolović.

Kroz projekat “Norveška za vas - Crna Gora”, stanovnici naselja Begluci u Gusinju sada imaju novu LED uličnu rasvjetu, koja obezbjeđuje uštede u energiji i do 70 odsto. Osim toga, opština Gusinje sprovela je aktivnosti zajedno sa Regionalnom razvojnom agencijom Bjelasica, Komovi i Prokletije za unapređenje prerade mlijeka, voća i povrća, kada su poljoprivrednici iz Gusinja, Andrijevice, Plava i Berana dobili neophodnu opremu za proizvodnju. Norveška je finansirala ove projekte u Gusinju sa oko 110.000 eura.

“Podrška Kraljevine Norveške izuzetno je značajna za manje razvijene opštine kao što je Gusinje, jer finansiranje projekata za razvoj infrastrukture i podršku poljoprivrednicima od velikog je značaja za razvoj”, rekla je predsjednica opštine Gusinje Anela Čekić.

Projekat „Norveška za vas – Crna Gora“ posljednje dvije i po godine fokusiran je na povećanje mogućnosti za zapošljavanje, podršku socijalnoj koheziji i unapređenje lokalne infrastrukture u manje razvijenim opštinama Crne Gore.

“Izuzetno mi je drago što imam priliku da vidim rezultate naših zajedničkih napora u unapređenju uslova života za građane manje razvijenih opština Crne Gore. Zadovoljan sam što je projekat “Norveška za vas - Crna Gora” doprinio socio-ekonomskom razvoju opština na sjeveru Crna Gore”, izjavio je Prvi sekretar ambasade Kraljevine Norveške Stefan Sandstad Almehagen.

Prvi sekretar ambasade Norveške uručio je danas i ključeve korisnicima pet prodavnica tradicionalnih poljoprivrednih proizvoda u Plavu, koje su postavljene kroz međuopštinski projekat Plava i Petnjice, za koji je Kraljevina Norveška izdvojila oko 49.000 eura.