Bijelo Polje, 11. februar 2021.

Zaposlenje za deset mesara u Bijelom Polju uz podršku Norveške

Stručnu obuku za mesare u kompaniji “Mesopromet” u Bijelom Polju uspješno je završilo 12 nezaposlenih osoba, od kojih je deset zaposleno, uz podršku Kraljevine Norveške kroz projekat “Norveška za vas - Crna Gora”

Stručnu obuku za mesare u kompaniji “Mesopromet” u Bijelom Polju uspješno je završilo 12 nezaposlenih osoba, od kojih je deset zaposleno, uz podršku Kraljevine Norveške kroz projekat “Norveška za vas - Crna Gora”. 

Ova kompanija sprovela je projekat stručnog osposobljavanja ukupne vrijednosti od 21.000 dolara, tokom kojeg su polaznici imali četvoromjesečnu obuku sastavljenu od teorijskog i praktičnog dijela. Nakon toga, svi polaznici polagali su testove pred tročlanom komisijom i stekli sertifikat o završenoj obuci za mesara.

“Projektom je obučen kadar koji je deficitaran, a izuzetno potreban tržištu rada Crne Gore, zbog više mesnih industrija koje ovdje rade. Obukom smo stvorili stručne i kvalifikovane mesare, kojima će to veoma značiti i u kasnijem zapošljavanju”, rekao je saradnik na projektu “Mesoprometa” Ervin Alić. 

Nakon uspješno završene obuke, zaposleno je deset osoba koje nijesu bile u radnom odnosu, što je direktno uticalo na smanjenje nezaposlenosti u Bijelom Polju. 

“Zahvaljujući Kraljevini Norveškoj i kompaniji “Mesopromet”, uspješno sam završila obuku, a projekat mi je pružio priliku da dođem do novog posla”, rekla je Mirela Muradbašić, koja je dobila zaposlijenje nakon završene obuke.

Cilj Javnog poziva projekta “Norveška za vas - Crna Gora” bio je da pruži doprinos zapošljavanju ranjivih grupa u manje razvijenim područjima Crne Gore kroz stručne obuke za najmanje 60 nezaposlenih osoba i zapošljavanje najmanje 30 polaznika.

“Uz podršku Kraljevine Norveške, ova komponenta odnosila se na uspješnu dokvalifikaciju i prekvalifikaciju nezaposlenih osoba. Ovo je bio dobar primjer saradnje tokom koje su kompanije imale priliku da kroz svoju metodologiju sprovedu obuke i za svoje potrebe zaposle nove radnike,” rekao je menadžer projekta “Norveška za vas - Crna Gora” Armen Čekić.