Podgorica, 8. mart 2021.

Žene u Crnoj Gori ekonomski osnažene uz podršku Norveške

Kroz podršku preduzetnicima, mikro i malim preduzećima za povećanje tehničkih i personalnih kapaciteta, zaposlenje našlo 18 žena, dok je kroz sprovođenje treninga i obuka kod poslodavaca posao dobilo 13 novih radnica. 

Više od 30 žena dobilo je zaposlenje tokom poslednjih godinu dana kroz različite aktivnosti koje je Kraljevina Norveška finansirala u okviru projekta “Norveška za vas - Crna Gora”. 

Podrška unapređenju položaja žena jedna je od tema koje prožimaju sve aktivnosti projekta “Norveška za vas - Crna Gora”, od kojih je među najvažnijima njihovo ekonomsko osnaživanje. Tako je kroz podršku preduzetnicima, mikro i malim preduzećima za povećanje tehničkih i personalnih kapaciteta, zaposlenje našlo 18 žena, dok je kroz sprovođenje treninga i obuka kod poslodavaca posao dobilo 13 novih radnica. 

“Razvoj zajednice može biti održiv samo ako su svi činioci ravnopravni, pa kroz projekat nastojimo da uvijek osiguramo povećanje mogućnosti za ekonomsko osnaživanje žena. Trećina malih biznisa koja je dobila podršku Kraljevine Norveške u vlasništvu je žena, a mnoge od njih postigle su značajne rezultate”, kaže menadžer projekta “Norveška za vas - Crna Gora” Armen Čekić.

Tokom obuka kod poslodavaca više od polovine polaznika bile su žene, najviše u oblastima turizma, ugostiteljstva, šivenja i proizvodnje namještaja. Podrške je bilo i u pekarskoj industriji, pa je tako proizvodnja hljeba i kora “Jugopek” iz Nikšića, u vlasništvu Zorice Zečević, kroz projekat “Norveška za vas - Crna Gora” dobila laminator, mikser, komoru za fermentaciju i malu peć u cilju povećanja proizvodnje. Time su stvorena tri nova radna mjesta, na kojima su zaposlene dvije radnice i jedan dostavljač.