Podgorica, 1. novembar 2021.

Norveška podržava razvoj malih preduzeća u Crnoj Gori sa 200.000 eura

U okviru javnog poziva koji je otvoren do 12. decembra 2021. godine, mogu konkurisati biznis inkubatori i habovi, istraživački centri, akademske institucije, organizacije civilnog društva koja se bave podrškom poslovanju, poslovna udruženja, razvojne agencije i drugi subjekti koji imaju mandat da podrže razvoj malog biznisa na neprofitnoj osnovi.

Kraljevina Norveška preko projekta “Norveška za vas - Crna Gora” izdvojila je 200.000 eura za projekte podrške malim biznisima iz sektora održive poljoprivrede i lanca proizvodnje hrane, održivog i zdravstvenog turizma, informacionih tehnologija, proizvodnje i kreativnih industrija. U okviru javnog poziva koji je otvoren do 12. decembra 2021. godine, mogu konkurisati biznis inkubatori i habovi, istraživački centri, akademske institucije, organizacije civilnog društva koja se bave podrškom poslovanju, poslovna udruženja, razvojne agencije i drugi subjekti koji imaju mandat da podrže razvoj malog biznisa na neprofitnoj osnovi.

Javni poziv je osmišljen u saradnji sa Ministarstvom za ekonomski razvoj Crne Gore (MER), kroz zajedničko kreiranje prioritetne šeme grantova, tako da budu distribuirani grantovi u ukupnoj vrijednosti od 200.000 eura.

Ovaj javni poziv ima za cilj da doprinese razvoju i rastu malih biznisa u Crnoj Gori, unapređenjem njihove konkurentnosti. Predložene projektne aktivnosti treba da obuhvate konkretan broj malih biznisa i da se prevashodno odnose na digitalizaciju proizvodnje i prodaje, doprinos smanjenju negativnog uticaja na životnu sredinu, izgradnju kapaciteta za veću otpornost malih biznisa, uvođenje novih tehnologija u proizvodnji, marketing, brending i širenje na nova tržišta, uvođenje različitih standarda i obuke za pronalaženje različitih izvora finansiranja i izgradnju kapaciteta subjekataza podršku poslovanju.

Glavni fokus intervencije je na unapređenju ciljanih malih biznisa uz naglašavanje elemenata umrežavanja između organizacija za podršku poslovanju i lokalnih samouprava, i jasno demonstriranje vrijednosti predstavljenog partnerstva. 

Vrijednost bespovratnih sredstava može da varira od 25.800 do 43.000 eura, dok finansijsko učešće organizacija nije obavezno. Projektne aktivnosti mogu da traju najduže devet mjeseci.

Svi detalji poziva i prijavni formulari dostupni su na sajtu projekta „Norveška za vas – Crna Gora“ (www.norveskazavas.me), a zainteresovani mogu dobiti više informacija i na informativnim sesijama, koje će biti održane prema utvrđenom rasporedu:

9. novembar 2021. – Podgorica (10.30 časova, Hotel Ramada - uživo i online)

11. novembar 2021. – Bijelo Polje (11.00 časova, Hotel Franca, uživo)

Detalji poziva i neophodni formulari dostupni su na sledećem linku:

https://norveskazavas.me/ktext/javni-poziv-za-podnosenje-prijedloga-projekata-za-podrsku-razvoju-malog-biznisa