Podgorica, 15. jul 2020.

Za unapređenje infrastrukture i zapošljavanje 370.000 eura od Kraljevine Norveške

Zahvaljujući ovim aktivnostima, turistička, sportska i komunalna infrastruktura biće poboljšana u devet opština, dok će najmanje 30 nezaposlenih dobiti posao.

Kraljevina Norveška podržava unapređenje infrastrukture i organizovanje stručnih obuka u manje razvijenim područjima Crne Gore kroz sprovođenje 17 projekata. Zahvaljujući ovim aktivnostima, turistička, sportska i komunalna infrastruktura biće poboljšana u devet opština, dok će najmanje 30 nezaposlenih dobiti posao. Ovi projekti vrijedni su ukupno 414.000 eura, od čega Kraljevina Norveška preko projekata “Norveška za vas - Crna Gora” izdvaja 370.000 eura, dok korisnici bespovratnih sredstava učestvuju sa oko 44.000 eura.

“Norveška podržava manje razvijene dijelove Crne Gore, jer i sama ima iskustva sa udaljenim dijelovima zemlje u kojima stimuliše stanovnike da ne emigriraju, pa mi je stoga izuzetno drago što ćemo moći da doprinesemo zapošljavanju naročito osoba iz ranjivih grupa. Kroz projekte koji će obuhvatati izgradnju, rekonstrukciju i obnovu javne infrastrukture, biće poboljšana i međuopštinska saradnja tako da lokalne samouprave mogu zajednički da riješe izazove s kojima se suočavaju”, rekao je ambasador Kraljevine Norveške Jorn Eugen Jelsta.

Sedam projekata unpređenja infrastrukture vrijedno je ukupno 250.000 eura, od čega 223.000 eura finansira Kraljevina Norveška, dok lokalne samouprave obezbjeđuju učešće od oko 27.000 eura. Ovi projekti poboljšaće turističku, komunalnu i sportsku infrastrukturu u Andrijevici, Beranama, Gusinju, Mojkovcu, Plavu, Petnjici, Pljevljama, Rožajama i Žabljaku.

“Zajedno sa lokalnim samoupravama i sprovodiocima stručnih obuka, radićemo na poboljšanju lokalne infrastrukture i unaprijeđenju zapošljavanja u manje razvijenim opštinama. Zahvaljujući podršci Kraljevine Norveške, očekujemo znajačne rezultate koji će unaprijediti živote stanovnika manje razvijenih područja”, rekao je menadžer projekta “Noveška za vas - Crna Gora” Armen Čekić.

Kroz javni poziv za sprovođenje stručnih obuka, odobreno je finansiranje deset projekta, koje će uglavnom sprovoditi poslodavci za 60 nezaposlenih osoba, od kojih će 30 dobiti zaposlenje u Beranama, Bijelom Polju, Danilovgradu, Kolašinu, Pljevljima i Ulcinju. Ovi treninzi i obuke koštaće 164.000 eura, od čega Kraljevina Norveška izdvaja 148.000 eura, dok preduzeća i ustanove za obrazovanje sufinansiraju 16.000 eura.

Detaljni spiskovi svih projekata za koje je odobreno finansiranje, dostupni su na sajtu “Norveška za vas - Crna Gora” (www.norveskazavas.me) u odjeljku “rezultati”.